samsung telefoon grafeen batterij

Gerucht: ‘Samsung maakt binnen twee jaar telefoon met grafeen accu’

Volgens geruchtenkoning Evan Blass wil Samsung binnen nu en twee jaar een telefoon met grafeen accu maken. Dat is goed nieuws, maar let op: in jouw tas zit zo’n toestel nog lang niet.

samsung telefoon grafeen batterij

Samsung telefoon met grafeen batterij

Ruim vijf jaar geleden maakte Samsung bekend grafeen op grote schaal te kunnen produceren. Hoewel dat op zich inderdaad een mijlpaal was – grafeen kan onder meer silicium vervangen in electronica – blijkt een concrete toepassing minder makkelijk. Iets minder dan twee jaar geleden bleek Samsung al geruime tijd serieus bezig met de ontwikkeling van grafeen accu’s. Deze hebben een veel hogere capaciteit dan de huidige batterijen, en laden een stuk sneller op. Op papier, althans. De werkelijkheid is weerbarstiger.

Des te opvallender, dus, dat de bekende geruchtenmakelaar Evan Blass laat weten dat Samsung binnen twee jaar klaar een eerste telefoon kan bouwen met een grafeen batterij. Er zijn nogal wat manieren om deze informatie te interpreteren, maar ‘ow, de Galaxy S11/12/etc. heeft dus zo’n accu’ is zeker niet juist.

evan blass grafeen batterij

Er zijn namelijk – ook nu – nogal wat praktische obstakels op weg naar een commerciële toepassing van de nieuwe technologie. Zaken als betrouwbaarheid en veiligheid moeten gegarandeerd zijn voordat Samsung er ook maar aan kan denken grafeen accu’s in telefoons te stoppen. En dan speelt ook het kostenplaatje een rol. Pas als productie op een zodanig grote schaal plaats kan vinden dat de kosten hanteerbaar worden, is een commerciële implementatie haalbaar.

Nog lang niet te koop

Met andere woorden: Samsung moet grafeen batterijen veilig, betrouwbaar en betaalbaar maken, voordat een telefoon uitgebracht kan worden. Blass bevestigt dat tenminste kosten vooralsnog te hoog zouden zijn. En voor zover wij weten zijn ook de andere twee factoren nog lang niet in kannen en kruiken.

Al met al zijn er dus genoeg redenen om te betwijfelen of Samsung tot en met 2021 een telefoon met grafeen accu kan lanceren. Maar eerlijk is eerlijk: Blass heeft dan ook over één toestel. En inderdaad: dan ligt de lat niet al te hoog. Een prototype, dat heel misschien zelfs her en der gedemonstreerd kan worden, zou in ieder geval een belangrijke mijlpaal zijn.

Wij denken dat het zelfs mét zo’n prototype nog jaren gaat duren voor grootschalige, betaalbare productie haalbaar is. Het zou ons dan ook ten zeerste verbazen als een Samsung telefoon mét grafeen accu binnen vijf jaar te koop zal zijn. Optimistisch zijn mag, en Blass’ informatie geeft daar wel reden toe. Maar het gaat veel meer dan één à twee jaren duren voor wij – consumenten – er echt iets aan hebben. We hopen dat we het fout hebben.

Het bericht Gerucht: ‘Samsung maakt binnen twee jaar telefoon met grafeen accu’ verscheen eerst op Galaxy Club – dé onafhankelijke Samsung experts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *